top of page
WG Medical Esztétikus fogtömés

ESZTÉTIKUS TÖMÉS

Miért  szuvasodnak  a  fogak ?

A szájüregben több millió baktérium található, köztük a szuvasodás szempontjából jó és rossz baktériumok egyaránt. Amennyiben a szájüregben nő a cukrok és a finomított szénhidrátok koncentrációja, vagy a fogak közé mikrotáplálék szorul be, akkor a szuvasodást okozó baktériumok kerülnek túlsúlyba és az általuk termelt különböző szerves savak kezdik el oldani a foganyagot.

A szuvasodás kezdetben a zománcot lyukacsossá teszi, ebben az állapotban a zománc remineralizálható / újra megerősíthető különböző speciális technikákkal, így el lehet kerülni a fogak tömését. Viszont abban az esetben, ha a fogakon már üregek alakulnak ki, a biológiai remineralizáció már nem lehetséges. Az ilyen esetekben szükséges a fogak azonnali tömése.

A fogakat kívülről a zománc borítja, belül pedig érzékeny dentin és a fogbél kamra találtható. Amíg a szuvasodás csak a zománcot érinti, addig nem lesz érzékeny a fog, kezdetben kellemetlen szájszag lehet az első jelentkező tünet.

Ha a szuvasodás már elérte a dentint akkor édesre, hidegre, melegre érzékenyek lehetnek a fogak. Étkezés után tapasztalható a fogak közé beszorult táplálék és kellemetlen szájszag. Ha a fogászati ellátásra nem kerül időben sor, akkor a szuvasság tovább terjed a dentinben és egyre közelebb kerül a fogbél kamrához. Ezt fogbél gyulladásnak hívjuk, mely kifejezetten erős fájdalmat okoz. Sajnos ebben az esetben a fogat gyökér kezelni kell.

Amennyiben a szuvasodás bármely tünetét észleled, keresd fel fogorvosodat, hogy a kezelés még időben, szövődménymentes állapotban megkezdődhessen.

A  szuvas  fogak  ellátása

A szuvasság eltávolítását követően a kifúrt üreget töméssel vagy betéttel szükséges befedni.

Mi a különbség a tömés és a betét  között ?

A tömés kisebb foganyag veszteség esetén alkalmazható, a betét súlyosabb, nagyobb felszíni hiány helyreállítására alkalmas. 

A tömést a fogorvos készíti el egy ülésben. A betét két ülésben készül el. Az első alkalommal kifúrjuk az üreget, lenyomatot veszünk róla. A második alkalommal a fogtechnika által elkészített, a páciens kifúrt fogára pontosan illeszkedő fogrészt beragasztjuk.

Mi  a  biomimetikus  esztétikai  fogtömés?

 • ​A fogak külső felszínét zománc borítja, a belső rész dentinből áll. A fogak helyreállításánál nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy szép esztétikus tömés kerüljön kialakításra, hanem hogy funkcióban és tulajdonságokban az elvesztett fogszövetekhez legjobban hasonlító tömőanyagot használjunk.
   

 • ​A károsodott dentin felszínre egy speciális, a dentin szövetéhez legjobban hasonlító üvegszálas kompozit tömőanyagot használunk, amelynek jó a rugalmassági együtthatója és meggátolja a fogban keletkező repedések tovaterjedését.​
   

 • A károsodott külső fogzománc felszínt egy zománchoz hasonló kemény, ridegebb mikrohibrid kompozit töméssel pótoljuk, amely a kaméleon hatásának és a rétegtechnikának köszönhetően maximális esztétikai eredményt biztosít.

 • A kompozit tömést adhezív technikával rögzítjük a fog szövetein, mely rendkívül megbízható, stabil biológiai kapcsolatot biztosít.

A  biomimetikus  tömés elonyei

"

 • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítse az eredeti fogakét

 • a hagyományos tömésekhez képest erősebbek, természetesebbek

 • amalgám mentes

 • egy ülésben elkészül

Mi  az  esztétikus  betét   (inlay/ onlay /overlay) ?

 • Az esztétikus betét egy olyan tömés forma, amellyel nagy kiterjedésű foganyag hiányokat tudunk pótolni (korona megelőző állapot). A betéthez egy speciális üreget alakítunk ki a fogban, amelyről lenyomatot veszünk. Ez alapján fogtechnikus dolgozza ki a betéteket a fogtechnikai laborban. Az elkészült betétet a második találkozó alkalmával rögzítjük, adhezív technikával, kofferdam izolálásban.

 • Olyan esetekben szükséges betét készíteni, amikor nagy a foganyag veszteség és hagyományos töméssel nem korrigálható stabilan a foganyag. Ha ilyen esetben hagyományos esztétikai töméssel állítanánk helyre a fogat, akkor az idő előrehaladtával eltörne.

Az  esztétikus  betét  elonyei

"

 • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítsék az eredeti fogakét

 • amalgám mentes

 • koronai pótlást megelőző lehetőség

Ellenjavallatok

 • íny alatti mély szuvasodások ellátásakor az íny nedves környezete gátolja az esztétikus tömés maximális kötőerejét, az ilyen esetekben komplex módon kell a foghiányt helyreállítani: gingivális ládaemelés vagy korona hosszabbítás segítségével

 • ha torlódtak a fogak, a stabil kontaktpontokat sokszor csak betéttel lehet létrehozni

 • nagy mennyiségű foganyag veszteségnél, ha a fogat töméssel vagy betéttel nem lehet biomimetikailag helyreállítani, akkor fogászati korona készítését javasoljuk

WG Medical Esztétikus fogtömés
bottom of page