top of page
WG Medical Ínyplasztika

ÍNYPLASZTIKA

Mi  az  ínyplasztika?

Ínymosolynak nevezzük, amikor mosolygáskor túl sok így válik láthatóvá. Leggyakrabb esetben ennek oka, hogy a fogíny túlzottan ránő a fogakra, azok jelentős részét eltakarja. Ez gyakran zavaró esztétikai problémát jelent a páciensek számára. Erre nyújt gyors, végleges és fájdalommentes megoldást az ínyplasztika. Az ínyplasztikai eljárások során csökkentjük a fogakat körbevevő íny mennyiségét. Bizonyos esetekben elegendő csak az fogíny korrekciója, de rendellenes fogelőtörés esetén nem csak az ínyt, hanem a fognyakra ránőtt csontot is szükséges korrigálni.

 

A beavatkozás rövid időt vesz igénybe, helyi érzéstelenítésben történik, a teljes gyógyulási idő 2 hét.

Az ínyplasztikát követően sokszor szükséges a felszabadított fogfelületet kezelni, ez történhet  direkt kompozit vagy indirekt préskerámia héjjal. Direkt kompozit héj építésnél Kuraray Noritake kompozitot használunk. Préskerámia héj esetén prémium Emax kerémia anyagokat használunk.

Lehetséges  okok  és  megoldások

  • Fogakra ránőtt nagy mennyiségű ínyszövet - ínyplasztikával korrigálható

  • Nem megfelelő fog előtörés - fogszabályozással korrigálható

  • Rövid fogak -  korona hosszabbítással kombinált ínyplasztikával korrigálható

  • Fokozott izom aktivitás az ajkat emelő izmokban - botox alkalmazásával korrigálható

  • Vékony felső ajak - ajaktöltéssel korrigálható

  • Ritkán, súlyosabb esetekben állhat a háttérben állcsont deformitás, vagy egyéb ortodonciai rendellenességek, melyek komplex arc-állcsont sebészeti megoldásokat igényelhetnek

A  kezelés után

Ha csak ínyplasztika történik, a kezelés után nem várható komolyabb fájdalom, csupán kellemetlenség.
Amennyiben íny és csontkorrekció is kivitelezésre kerül a műtét után 1-3 napig várható duzzanat és diszkomfort érzés a területen.

Otthoni  ápolás

A beavatkozást követően kímélni kell az ínyterületet, de fontos a kíméletes tisztás.Klórhexidin tartalmú szájöblítővel kell napi 2x reggel-este öblíteni kb. 2 percig.

bottom of page